Vrijdag 22 mei 2022

Vandaag de laatste dag van onze fietsweek, met een etappe die ons weer naar huis brengt. De rit gaat van PI Vught naar onze eigen PI Middelburg; daar waar we maandag zijn begonnen. Het wordt een tocht van 158 kilometers. Na een heerlijk ontbijt wat verzorgd was door de bewoners van de afdeling waar we gisteravond hebben gegeten, was het tijd om te vertrekken. Net buiten de poort werden we opgewacht door een collega uit PI Vught, die klaar stond om een stuk met ons mee te fietsen. Vlak voor we de schoenen vastklikten in de pedalen werden we nog blij verrast met een bijdrage van de personeelsvereniging van PI Vught van € 250,00!

We konden de dag starten met een heerlijke temperatuur, een lekker zonnetje en wind in de rug. De reis gaat voorspoedig, en het tempo zit er goed in. De weersverwachtingen gaven allemaal erg zwaar weer af vanaf het middaguur, dus iedere kilometer die we hebben gehad, hoeven we niet meer te rijden. De collega die met ons meereed draait na een 50-tal kilometers een andere route op en gaat terug naar Vught. Dank voor support, fijn dat je met ons meereed!

Maar… we moeten oppassen; met dít tempo zijn we veel te vroeg in Middelburg en is ons ontvangstcomité nog niet gereed. Maar even pauze houden dus bij Restaurant de Grevelingen. We kunnen we daar meteen mooi schuilen voor de regen. Want het weer is omgeslagen en de regen komt inmiddels met bakken uit de hemel. En regen betekent…. ja, net als gisteren, lekke banden. De temperatuur daalt 10 graden en de tocht wordt op het laatst nog extra zwaar gemaakt op deze manier.

Via de Zeelandbrug, waar de fietsers geteisterd werden door de wind komen we bij de gemeentegrens van Middelburg. Daar staat een motoragent ons op te wachten om ons verder met zwaailicht en sirene te begeleiden naar de PI Middelburg waar zo’n 40 mensen ons staan op te wachten. Onder hen familieleden, vrienden, de directie en andere collega’s die ons uitbundig ontvangen. We moeten eerlijk zeggen… dat doet toch wat met je… Een hele week samen op pad, je inzetten en soms stukgaan voor het doel van onze actie. Zo worden mooie momenten afgewisseld met zware en als je dan uiteindelijk samen onder de finishboog doorrijdt onder luid applaus… dan heb je kippenvel!

Ook Carol van het Sophia Kinderziekenhuis stond tussen de mensen om ons te ontvangen. Toen alle fietsers gedouched en warm aangekleed waren, kon zij uit handen van Leon, onze tourbaas, een mooie cheque in ontvangst nemen met het geweldige bedrag van € 6.627,55. Vorig jaar mei hebben we een cheque overhandigd van € 9.050,12. In totaal heeft onze actie dus € 15.677,67 opgebracht. Carol sprak de verwachting uit dat het So Fit & Fun Centrum binnenkort geopend kan worden, en nodigde ons bij voorbaat al uit om bij de opening aanwezig te zijn… en wie weet doen we dat gewoon op de fiets, en rijdt Madelon, onze VestigingsDirecteur wel een deel van de etappe met ons mee…

Madelon bedankte ons vervolgens met de door ons geleverde prestatie en zette ons in het zonnetje met een mooie bos bloemen en een lekkere maaltijd. We hebben door deze sponsoractie PI Middelburg weer mooi op de kaart gezet. De social media staat niet stil, dat hebben we deze week wel gezien!

Iedereen bedankt die ons op welke manier dan ook heeft gesteund, en deze week mede mogelijk heeft gemaakt. Samen met jullie hebben we ons ingezet voor het Sophia Kinderziekenhuis.

Dank voor de mooie, ontroerende en fantastische week: Johnny, Ton, Victor, Vincent, Willem en Willem (de fietsers), Kelly, Monique, Dirk, Hans, en Leon (de begeleiders).

Donderdag 19 mei 2022

Vandaag staat de langste dag op het programma. Hoe toepasselijk rijden we langs het monument op de Grebbeberg in Rhenen… (The Longest Day)

Omdat we gisteren al onze cheque kregen van PI Almelo (€ 500,00, een spontane actie van de gedetineerden aldaar. Het artikel haalde zelfs de krant!) konden we vanmorgen al vroeg op pad. Om 08.00 uur zaten de bikkels al op de fiets. Uitgezwaaid door de medewerkers en werknemers van De Fabriek ging de etappe naar Vught. De langste en de zwaarste, qua hoogtemeters. De totale afstand vandaag is 168 kilometer. Er moeten twee grote beklimmingen worden genomen. Een berg bij Ugchelen en de Grebbeberg. Naast de afstand en hoogte was ook het weer een spelbreker. Er was code oranje afgegeven. Buien met slagregens, hagel en vooral onweer. En vooral dat laatste is gevaarlijk. Maar voordat de hemelsluizen openbraken namen we afscheid van Kelly, onze verzorgster, onze masseuse, onze gezellige collega. Wat wordt het stil vannacht… Kelly nam in Apeldoorn de trein naar Purmerend voor familiezaken en kon de reis niet afmaken. Spijtig. Affijn. De fietsers moeten verder!

Al kijkend op de buienradar kwam het onweer steeds dichterbij en zijn we uit veiligheidsoverwegingen moeten gaan schuilen op het station in Rhenen onder een abri. Het moet niet te comfortabel worden. Vanaf dit punt was het nog een zestigtal kilometers naar Vught. Twee uurtjes zou Johnny zeggen…, maar het werden er iets meer. Willem nam na vandaag afscheid en nam de trein naar huis om uit te rusten…., hij gaat zaterdag nog een wandeltochtje maken van 80 kilometer. Succes daarmee!!

En we hadden meer pech met lekke banden. Eerst de achterband van Victor en daarna de voorband van Ton. Johnny kreeg ook een lekke voorband, en Victor zocht een geschikte plek om nóg een keer lek te rijden, nu een brug te ver over de Waal, uitgerekend daar waar de begeleiders er niet bij konden… Maar geen nood, er is altijd wel iemand die een reservebandje in zijn shirt heeft zitten. En tja, dat heb je met dat weer… door de regen komen de steentjes boven en veroorzaken lekke banden. Maar ook daar is een oplossing voor: een nieuwe erop! Het kost alleen wat tijd…

Zo rond 18 uur kwamen we behoorlijk versleten aan bij de PI Vught, een inrichting die verscholen in de bossen ligt. Nadat we hier zijn ontvangen, werden we begeleid naar een van de afdelingen waar de bewoners voor ons hebben gekookt. Een proloog met tomatensoep, een demarrage richting spaghetti en nasi, met een eindsprint naar zelfgemaakt ijs… geweldig! Na het eten ‘een goeie avond en welterusten’ was het tijd voor ons om naar de sportzaal te gaan waar we de avond en nacht doorbrengen. Onze gastheren werden klokslag 20 uur ingesloten in hun cellen, want het is en blijft een bajes! Morgenochtend zorgen zij nog voor ons ontbijt, en daarna vertrekken we voor de laatste etappe… Vught-Middelburg, dik 160 kilometer tot de inrichting waar we maandag zijn vertrokken…

Vandaag staat de langste dag op het programma. Hoe toepasselijk rijden we langs het monument op de Grebbeberg in Rhenen….

Omdat we gisteren al onze cheque al kregen van Almelo (€ 500,00, een spontane actie van de gedetineerden aldaar. Het artikel haalde zelfs de krant) konden we vanmorgen al vroeg op pad. Om 08.00 uur zaten de bikkels al op de fiets. Uitgezwaaid door de medewerkers en werknemers van De Fabriek ging de etappe naar Vught. De langste en de zwaarste, qua hoogtemeters. De totale afstand vandaag is 168 kilometer. Er moeten twee grote beklimmingen worden genomen. Een berg bij Ugchelen en de Grebbenberg. Naast de afstand en hoogte was ook het weer een spelbreker. Er was code oranje afgegeven. Buien met slagregens, hagel en vooral onweer. En vooral dat laatste is gevaarlijk. Maar voordat de hemel openbrak namen we afscheid van Kelly, onze zorg, onze masseuse, onze gezellige collega. Wat wordt het stil vannacht. Kelly nam in Apeldoorn de trein naar Purmerend voor familiezaken en kon de reis niet afmaken. Spijtig. Affijn. De fietsers moeten verder

Al kijkend op de buienradar kwam het onweer steeds dichterbij en zijn we uit veiligheidsoverwegingen moeten gaan schuilen op het station in Rhenen onder een abri. Het moet niet te comfortabel worden. Vanaf dit punt was het nog een zestigtal kilometers naar Vught. Twee uurtjes zou Johnny zeggen…het werden er iets meer. Willem nam na vandaag afscheid en nam de trein naar huis om uit te rusten….hij moet zaterdag nog een wandeltochtje maken van 80 kilometer. Succes daarmee!!

En we hadden meer pech met lekke banden. Eerst de achterband va Victor en daarna de voorband van Ton. Door de regen komen de steentjes boven en veroorzaken lekke banden. Maar ook daar is een oplossing voor: nieuwe erop. Het kost alleen wat tijd.

De fietsers en begeleiders.

Wateroverlast in Rhenen, en natte voeten in de abri.

Dankjulliewel!

Er komt iedere dag geld binnen op onze rekening…!

Heeft u nog niet gedoneerd… en wilt u dat graag doen… ons rekeningnummer staat op de homepagina…

Vrijdag hopen we een geweldig bedrag aan het Sophia Kinderziekenhuis te kunnen overhandigen.

Samen met u steunen wij het So Fit & Fun Centrum van het Sophia Kinderziekenhuis!

Woensdag 18 mei 2022

Ook in PI Lelystad sliepen we op matrassen in de sportzaal. Alles weer keurig netjes geregeld. Na de ochtendrituelen (ontbijt en presentatie) werden we blij verrast met de enorme acties die de PI Lelystad had ondernomen. De activiteitencommissie had een cheque van € 250,00, de arbeid een cheque van € 350,00 en de directie had voor € 1250,00 aan knuffels en gadgets gekocht voor onze actie. We verlieten stil en dankbaar PI Lelystad met een toevoeging aan de actie van € 1850,00!

Maar… we gingen niet alléén… Een groep van 9 rijders vergezelden ons tot de lunch in Nunspeet, zo’n 50 kilometer verder op de route. Het werd een gezellige boel, en hét bewijs dat sporten verbroederd, zéker als je dat met collega’s doet ‘elders uit het land’, samen voor een mooi doel… dát is wel geleverd vandaag!

Na de lunch vertrokken de collega’s uit Lelystad richting het westen en gingen wij verder naar het oosten. PI Almelo staat op de agenda voor vandaag, de derde dag van deze week.

De bikkels op de fiets kregen het écht zwaar te verduren! Niet alleen de warmte (het werd zo’n 28 graden) maar ook de pijntjes kwamen opzetten. Pijn in de rug, pijn aan de kont en pijn in de benen. Toch gingen ze gestaag verder langs de kanaaltjes en watergangen in de Overijsselse provincie. Rond de klok van 17.00 uur kwamen we aan bij ‘De Fabriek’ van PI Almelo, We werden onder luid applaus onthaald, en een van de directeuren heette ons welkom en sprak zijn waardering uit voor de manier waarop we ons inzetten. ‘De Farbiek’is een buitenlocatie van de PI waar mensen met een afstand van de arbeidsmarkt onder leiding van In-Made hun werkzaamheden verrichten en weer klaar worden gestoomd voor de reguliere arbeidsmarkt.

Na een heerlijk buffet hebben we een, door de mensen van Almelo gemaakte, pub quiz gedaan. Vervolgens vroeg onder de wol. De 4e etappe is er één van de buitencategorie. Heuvels, waarschijnlijk regen en onweer, en flink wat tegenwind.

De weg naar Vught is lang……maar ook die tocht komt een eind!

De fietsers en begeleiders.

Samen met collega's uit PI Lelystad... klaar voor vertrek!

Dinsdag 17 mei 2022

Na een nachtje op de matrassen in de sportzaal van PI Dordrecht en een heerlijk uitgebreid ontbijt heeft Leon zijn presentatie gehouden in de kantine. Na de uitleg waarom we dit doen en voor wie kregen we uit handen van ons oud afdelingshoofd Jeroen en cheque met een waarde van € 500,00. Kijk, da’s een lekkere start van de tweede dag! Inmiddels had Johnny zich ook bij ons gevoegd, en is onze groep die zich deze week inzet voor het Sophia Kinderziekenhuis compleet en konden we vertrekken.

Rond 09.45 uur zijn we uitgezwaaid en gingen we richting Lelystad. Een schitterende route door de Utrechtse polders langs de slootjes en rivieren. Een prachtig kastelen gebied; zo kwamen we onder andere langs Kasteel Haarzuilen en het Muiderslot.

Vervolgens zijn we over de brug naar het Nieuwe Holland gegaan. En  toen was het tijd om kennis te maken met de Flevopolder. Langs het Markermeer (met de vele muggen!), via de Oostvaardersplassen naar Lelystad waar een 35-tal medewerkers ons op het transporthof met een luid applaus stond op te wachten met een hapje en drankje. Wat een warm welkom!

Nadat we weer ons in de sportzaal geïnstalleerd hadden, zijn we uitgenodigd om een lekker pasta maaltijd te eten. Na zo’n dag fietsen (en begeleiden) gaat dat er wel in! Een van de collega’s uit PI Lelystad gaf nog rondleiding aan degenen die energie over hadden. Degenen die dáár gebruik van hebben gemaakt, hebben zich vandaag blijkbaar ingehouden, en mogen mórgen voorop rijden 🙂

Vanavond even de route bestuderen voor morgen en verder genieten van was rust en een massage. Dan gaat de rit naar de provincie Overijssel waar we aan het eind van de middag verwacht worden in de PI Almelo.

De fietsers en begeleiders.

Wat een plaatje... en wat een bikkels!
Kasteel De Haar in Haarzuilens

Maandag 16 mei 2022

Vanmorgen rond 9 uur zijn we vanuit Middelburg vertrokken met het rondje Nederland, uitgezwaaid door collega’s en familie, die ons heel veel succes wensten.

Zo begon de eerste etappe die op het programma stond. Van de penitentiaire inrichting Middelburg naar de penitentiaire inrichting Dordrecht. Even een klein buitje regen onderweg gehad waardoor we even moesten schuilen voor het onweer.

Na een gesponsord bakkie koffie met een punt taart erbij bij de Wouwse tol, zijn we het Brabantse land ingedoken. Via Zevenbergen en de Moerdijkbrug kwamen we rond de klok van half 5 aan. Doordat we pas na 5 kunnen binnenkomen (dan is iedereen achter de deur) hebben we even gewacht.

Er zijn geen noemenswaardige dingen gebeurd.  Het tochtje verliep vlekkeloos.

’s Avonds werd er door het Hoofd D&R en hoofd Zorg van PI Dordrecht voor ons gekookt. Een heerlijk, wat hete, Turkse maaltijd. We hebben er van gesmuld! Voor nu lekker slapen in de sportzaal en morgen de tocht naar PI Lelystad door het Utrechtse landschap.

De fietsers en begeleiders.

De fietsweek is begonnen! #samen #sporten #sophiakinderziekenhuis

De routes zijn definitief!

Er is de afgelopen weken hard gewerkt om de routes voor zowel de fietsers als de motoren en begeleiding- en materiaalwagen te maken. Het zijn stuk voor stuk afwisselende routes geworden, en zoals dat hoort… zit het venijn ‘m in de staart!
 

Als de bikkels op de fiets vrijdag 20 mei aankomen in Middelburg, hebben ze in onze fietsweek een kleine 800 kilometer in de benen. En dat allemaal voor het Sophia Kinderziekenhuis… een prestatie om trots op te zijn als team.

Benieuwd naar de routes? Kijk onder Rondje Nederland waar je bij iedere etappe een routekaart kunt zien, en de mogelijkheid om de route te downloaden.